Военновъздушните ни сили приземиха малък самолет. Задействани са изтребители МИГ-29

  • Галерия от 4 снимки Галерия от 4 снимки

14 Jul 2022

Допълнена: 14.07. 10:35 ч

Според информация на bTV, самолетът ЧЕСНА-150 е бил учебен и на тази височина ( 600 метра ) не е бил длъжен да е с включен транспондер. Това казва в интервю за медията собственикът на летище Бохот


На 13 юли 2022 г., в 17:42 часа българско време, дежурните сили и средства от състава на Военновъздушните сили на Република България бяха приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител. Съобщава официалната фейсбук страница на военновъздушните ни сили.


Самолетът бе локализиран от наземните средствата за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено бе, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.

Задействани бяха изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка излетя в 17:53 часа. Самолетът-нарушител бе прехванат, като в 18:03 часа с него бе установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.



Самолетът бе съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18:08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до установяване на двигателя и намесата на наземните органи. На земята бе установена самоличността на пилота на малкия самолет.

В отлично изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО взеха участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от българските Военновъздушни сили.

Много практичен и интересен!