Димитър Илиев: “Молех се на АПИ да измием мантинелите и да изправим знаците, но ми обясняваха, че няма как да стане”


15 Jul 2022

Вече бившият заместник-председател на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” Димитър Илиев за първи път говори пред медии след решението си да напусне агенцията. В интервю за “Нова телевизия” 8-кратният рали шампион на България описа трагичната картина в АПИ. Според Илиев се е налагало да моли чиновниците в АПИ да вземат мерки за измиване на мантинели заради светлоотразителите, по които шофьорите се ориентират в тъмната част на денонощието. Нулева реакция и проточване със седмици и месеци имало за решаване на елементарни проблеми като паднали знаци.

 

Илиев разкрива, че за по-малко от трите си месеца в агенцията е имал над 40 срещи с представители на АПИ, като нежеланието за разрешаване на проблемите видимо се е увеличило след последните промени в управлението на страната.

“Аз знам, че някои от жертвите можеше да бъдат спасени с наистина малко усилия. Как успяват в другите държави да решават проблемите на момента, а ние ги точим с години? За елементарни неща - да сложим някъде маркировка, да изрежем храстите някъде, да изправим знак, да поставим мантинела - отнемаше месеци. Някои от нещата дори не се свършиха. Вие дори не можете да си представите съпротивата. Това са хора, които повече от десет години работят на такива позиции, създали са си някаква златна среда, не искат да им се разбива статуквото, в което работят. Това е организация от хора, които не искат да им се промени начинът на работа. Много се съмнявам някога отново да работя в държавна администрация”, казва Илиев.

 

Лукс от Китай!