Задържаха български шофьор на ТИР. Карал със 107 км/ч по най-стръмния път във Франция

  • Галерия с 3 снимки Галерия с 3 снимки

19 Jul 2022

66-годишен шофьор от България е бил задържан от френските власти заради опасно спускане със скорост от 107 километра в час по най-стръмното първокласно шосе във Франция, съобщи специализираният сайт за товарен транспорт „40 тона“. Ограничението при спускане по този баир е 50 километра в час, а инцидентът е регистриран по път А75, познат още като ла Меридиен

Материал на Крум Крумов, OFFNews.bg

Участъкът от А75 в района на Па де л'Ескалет е официално признат за най-стръмния път в цялата френска мрежа от бързи пътища. Наклонът е от 8 процента, което означава 8 метра слизане на изминати 100 метра. При това стръмният участък е доста дълъг и представлява дълго спускане. За сложността и опасността му говори броят на спасителните рампи – ленти вдясно от пътя, които да спрат камионите в случай, че им откажат спирачките, или пък ограниченията за скоростта по цялата дължина на баира. Максималната скорост за леките автомобили е 70 километра в час, а за товарните – 50. Точно там е задържан шофьорът на камиона от снимката.

Въпросното нанадолнище във Франция. Снимка: Google Maps

66-годишният българин карал Mercedes-Benz Actros, натоварен максимално с автомобилни части и абсолютно игнорирал опасността, произтичаща от наклона на пътя. В момента, в който бил засечен с радар скоростта му била 107 километра в час. Когато го спрели, обяснил превишението с това, че му оставали само 10 минути за да достигне мястото, на което трябвало да направи задължителната пауза.

Почти двойното превишение на скоростта не се разминало само с обикновена глоба. Френската жандармерия е взела решение за незабавно отнемане на книжката и внасяне на случая в съда. Процесът, вероятно ще бъде едва след няколко месеца, а до тогава българинът няма да може да управлява автомобил на територията на Франция. Освен това ще очаква и финансова санкция, която, според съдебната практика по подобни случаи може да достигне няколко хиляди евро.

Новият Mercedes-Benz Actros

 

Първородната Godzilla!