Опасна игра: Екоактивисти спадат гумите на SUV автомобили, били бедствие!


19 Jul 2022

Чували ли сте за The Tyre Extinguishers? Звучи като некадърно избрано име за тийн банда, но всъщност е името на нова анонимна група, насочена срещу… големите кросоувъри. Организацията (вижте уебсайта им тук) се е обявила против големите и луксозни SUV автомобили, за които твърди, че са пагубни за здравето, за пътната безопасност и климата. “Правителствата и политиците не свършиха нищо, за да ни предпазят от тях, ето защо взехме нещата в свои ръце” казват те.

Tyre Extinguishers призовават симпатизантите си да започнат да спадат гумите на всеки голям SUV или друг луксозен автомобил, за да намалят използването им в града. 

 

 

Любопитно е, че Tyre Extinguishers се обявяват също против хибридите и електромобилите, ако са големи SUV, така че те също попадат под ударите им. Обяснението е, че няма достатъчно редки метали, за да бъде заменена всяка кола на света с електрическа, а също така добивът на въпросните метали е спорен. А и според сайта на инициативата големият размер означава по-голяма опасност за останалите на пътя.

В упътването как да спаднете гума на SUV са дадени общи обяснения, като задължителна стъпка е поставянето на брошура на организацията, която вече е преведена на доста езици: английски, немски, френски, испански, италиански, холандски, а също норвежки и шведски, има дори версия на чешки… The Tyre Extinguishers призовават за пощада единствено към коли на трудноподвижни хора, бусове за доставки, ванове и коли с “нормален” размер.

Американски медии съобщават за десетки случаи в големите градове по крайбрежията, като това включва 40 засегнати за една нощ в Ню Йорк. Сигнали има също за случаи от Канада и Великобритания.

 

Първородната Godzilla!