Избраха изпълнител за магистрала A7 от Русе до Велико Търново


20 Jul 2022

Избран е изпълнител в обществената поръчка за първите 75 км от магистрала А7 от Русе до Велико Търново, съобщава Autoclub.bg. Най-новата планирана магистрала у нас трябва да е с дължина 133 км. A7, която все още няма официално име, е част от паневропейски транспортен коридор №9, който свързва Финландия и цяла Североизточна Европа с Румъния, България, Гърция и Турция.

За проектирането и изграждането на участъка от Русе до Бяла (малко над 40 км) на първо място е класирано ДЗЗД „ХЕМУС-16320“. В обединението партньори са „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД. За втория участък (обходния път на Бяла, 36 км) на първо място е класирано ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“. Партньори в обединението са „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД.

Очаква се строителството да започне още през тази година с най-опасните участъци по трасето Русе – Бяла. Идеята е те да бъдат завършени приоритетно, за да се освободи от трафик един от най-опасните пътни участъци у нас и да се подобри сигурността на пътуващите към и от Русе.

Километър от новата магистрала ще струва около 20 млн лв., като строителството на първите 76 км вероятно ще продължи до 2027 г., а в най-оптимистични срокове цялото трасе ще е готово през 2030 г. Магистралата започва на 3 км от Дунав мост при Русе и ще достига до град Дебелец, южно от Велико Търново, където трафикът ще се разделя към Прохода на Републиката и Шипка. При 102-рия километър ще се пресича магистрала “Хемус” с връзка към София и Варна.

 

Първородната Godzilla!