София строи 8 км велоалеи

  • Пет снимки от сайта на Столична община Пет снимки от сайта на Столична община

21 Jul 2022

Столична община се похвали с три нови велоалеи. Две от тях са в процес на изграждане, а третата – на проектирате. Става въпрос за велоалеите по Ботевградско и Самоковско шосе (те вече се изграждат), както и за тази от бул. България до бул. Симеоновско шосе, която се движи по бул. Каблешков и ул. Филип Кутев. Последната е в процес на проектиране, както и самият булевард.

Велоалеята по “Самоковско шосе” по проект е с дължина 2,2 км. Тя е асфалтова, двупосочна, с осветление. Около 1,5 км вече са изпълнени, като предстои свързване със съществуващата алея на бул. Копенхаген.

Велоалеята по бул. “Ботевградско шосе” също в момента се удължава, като предстои изграждането на 1,1 км от ул. Летоструй до ул. Витиня, с което алеята ще се приближи до центъра, но все още не е решено минаването през тунела под ЖП линиите при гара Подуяне. И двете алеи се финансират със заем от Европейската инвестиционна банка.

В момента се работи също по велоалеята по продължението на бул. Тодор Каблешков до бул. Черни връх и след това по ул. Филип Кутев до бул. Симеоновско шосе. Тяхната дължина ще е около 5 км.

 

Първото Revuelto в България!