И Испания пуска безплатни влакове заради кризата


21 Jul 2022

Испания е втората страна в Европа, която сериозно сваля цените на билетите за някои влакове, за да подпомогне испанците в битката им с инфлацията и задаващата се енергийна криза. От 1 септември до 31 декември 2022 г. всички влакове на разстояния до 300 км ще са безплатни след закупуването на популярния в страната билет за 10 пътувания. Идеята е да се насърчат не толкова туристите (макар че и те могат да се възползват), колкото милионите испанци, пътуващите всеки ден до работа с влак. 

Безплатните пътувания ще важат за всички влакове на държавната Renfe на разстояние до 300 км, включително влаковете стрели AVE. Испания притежава най-голямата мрежа от скоростни влакове в Европа. Повечето от тях поддържат скорост от 300 км/ч, като по три линии скоростта достига 310 км/ч.

Около 80% от пътниците във влаковете в Испания пътуват до двата най-големи града в страната – Мадрид или Барселона – от по-малки населени места, намиращи се в радиус от 100 километра.

Испания не е единствената европейска страна, въвела безплатни или много евтини билети. Германия въведе от 1 юни билет за 9 евро на месец, който дава възможност да се използват всички регионални влакове в страната без влаковете стрели.

 

Първородната Godzilla!