Гугъл започва подробно заснемане на София, Пловдив и Варна със самолет от ниска височина

  • Галерия от 3 снимки Галерия от 3 снимки

24 Jul 2022

Технологичният гигант "Гугъл" (Google) започва заснемане със самолети над България, за да актуализира базата си данни. По информация на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ полетите ще започнат в събота (23 юли) в района на Пловдив. Те ще продължат до 30 септември 2022 г., като ще обхванат и градовете София и Варна. Планирано е самолетите да летят на височина над 1000 метра в зависимост от метеорологичните условия, като този тип полети са специфични и налагат многократно прелитане над посочените населени места.

 

За последно подобно заснемане от "Гугъл" е извършвано през 2016 г. Обичайно снимките за Google Maps се правят чрез коли и с дрон, докато снимките за Google Earth се правят по-рядко (някои региони на България например не са снимани от 2013 г.), но на повечето от кадрите там като източник са посочени компании като Maxar, които използват сателит.

Колите на "Гугъл" многократно са обикаляли улиците и пътищата на България, за да отразят в Google Maps променящата се инфраструктура и пейзаж. Street View е функция на Google Maps, благодарение на която има 360-градусови изображения на улици и различни забележителности.

Много практичен и интересен!