От утре в Гърция: 30% субсидия при покупка на електрически автомобил


27 Jul 2022

Утре в Гърция се отваря платформата за подаване на заявления за субсидиране на покупката на електрически превозни средства (автомобили, двуколесни и триколесни превозни средства и електрически велосипеди), съобщи БТА. Субсидиите се отпускат в рамките на втория кръг на програмата „Движа се електрически“, обявиха днес министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и главният секретар на министерството по енергетиката Александра Здуку.

За физически лица субсидията при покупката на електромобил е 30 процента от цената на дребно преди данъците, но не повече от 8000 евро. Същото се отнася и при дългосрочния лизинг без задължение за изкупуване. За някои категории двуколесни и триколесни превозни средства, за електрическите велосипеди и микроавтомобилите субсидията достига до 40 процента, но максималната стойност е по-ниска. В рамките на програмата се предлагат и други стимули като субсидия от 500 евро при покупката на зарядно устройство и стимул от 1000 евро при бракуване на стария автомобил.

Интересно дали ще има отстъпка или субсидия при покупката на електрически автомобили от държавни организации

Както отбеляза министърът на енергетиката Костас Скрекас, програмата има четири цели: обновяване на автомобилния парк, развитие на умна инфраструктура за зареждане, намаляване на емисиите от въглероден диоксид и икономия на средства от гражданите.

Много практичен и интересен!