КАТ взима 500 патрулки под наем за 30,8 милиона лева


28 Jul 2022

Нова обществена поръчка на МВР трябва да осигури 500 патрулни автомобила за Пътна полиция. Колите ще бъдат взети под наем, т.нар. оперативен лизинг, за срок от 4 години, а стойността на договора, с все още неизвестният изпълнител, е за над 30,8 милиона лева без ДДС.

Пътната полиция трябва да наеме 350 нови моторни превозни средства, които да бъдат използвани за осъществяване на трафик контрол. За тях ще бъдат похарчени 20,4 млн. лв. без ДДС.

Останалите 150 автомобила трябва да са „с висока проходимост“. Те също ще са за служителите на КАТ и ще струват 10,3 млн. лв. без ДДС.

Въпросните 30,8 млн. лв. трябва да осигурят на Пътна полиция 500 коли, като изпълнителят трябва да ги оборудва с всички необходими системи за специфична работа. Това включва радиотерминали ТЕТРА, видеокамери, GPS, принтери, скенери и други 12V устройства. Поддръжката също е задължение на изпълнителя на договора, който „не трябва да нарушава екстериора и интериора на автомобилите“.

Остава неясен въпросът какво ще се случи след посочените 4 години, когато оперативният лизинг изтече. Вариантът е МВР да изкупи употребяваните патрулки или да пусне нова поръчка за оперативен лизинг.

В момента КАТ и МВР използват най-вече Kia Ceed и Skoda Rapid. Цената на корейския хечбек започва от 38 490 лв., а тази на Skoda Scala (наследникът на Rapid) от 33 530 лв. с ДДС. Проста математика показва, че хипотетично с 11,7 млн. лв. могат да бъдат закупени 350 броя Skoda Scala без обаче да бъде включено оборудването им.

Какви коли ще купи МВР за Пътна полиция и кой модел ще бъде „с висока проходимост“ предстои да разберем.

Лукс от Китай!