НАСА ще прибере пробите от Марс с.. хеликоптер

  • Галерия: марсоходът Пърсъвиърънс Галерия: марсоходът Пърсъвиърънс
  • Пърсъвиърънс и хеликоптерът Инджинюъти Пърсъвиърънс и хеликоптерът Инджинюъти
  • Истинска снимка от Марс Истинска снимка от Марс
  • Инджинюъти в полет Инджинюъти в полет

28 Jul 2022

Понастоящем НАСА изпълнява амбициозна програма за събиране на проби от Марс и доставката им на Земята, състояща се от няколко мисии. Първата от тези мисии, тази на марсохода "Пърсъвиърънс", кацна на Червената планета през 2021 г. и започна да колекционира скален материал. Стои обаче въпросът как тези проби ще бъдат прехвърлени към възвръщаемия модул, откъдето ще излетят към Земята. НАСА взе своето решение - това ще се случи посредством хеликоптери!

Материал на Светослав Александров, cosmos.1.bg

Доскоро агенцията планираше да бъде изстрелян втори марсоход, който да прибере пробите. Но това вече не се налага и този елемент от програмата отпада. Вместо това възвръщаемият модул ще бъде оборудван с два хеликоптера, които са проектирани на базата на днес работещия на Марс хеликоптер "Инджинюъти". Напомням на читателите, че до този момент "Инджинюъти" е провел успешно 29 полета в марсианската атмосфера.

Тук е важно да се отбележи, че взимането на пробите с хеликоптери се разглежда като вторична опция. Основният метод за транспорт си остава посредством "Пърсъвиърънс", така че дори и нещо лошо да се случи с хеликоптерите (мисията е рискована), това няма да застраши прибирането на пробите.

Възвръщаемият модул заедно с хеликоптерите ще бъдат построени от НАСА. Европейската космическа агенция (ЕКА) от своя страна разработва марсиански орбитален апарат, който ще трябва да прихване възвръщаемия модул, да вземе пробите от него и да осигури пътешествието им към Земята.

Изстрелването на орбиталния апарат е планирано за 2027 г., а на възвръщаемия модул - за 2028 година. Съобразно този план пробите ще пристигнат на Земята през 2033 г.

 

Първородната Godzilla!