Видео и съвети: Чичо Искрен сменя масло на скорости на своето BMW M5 Competition

  • Галерия с 10 снимки. Галерия с 10 снимки.

29 Jul 2022

Всеки, който следи канала ни или познава Чичо Искрен, знае че той е доста педантичен човек, когато става въпрос за автомобили. И не само за автомобили, но неговият автопарк е винаги в безупречно състояние, увеличава се бавно във времето, с прецизно избрани модели, като последното попълнение в него е едно прекрасно Porsche 911 Turbo S Cabriolet от поколение 996. Колата е на около 9 хил. км и съвсем наскоро премина през почистване със сух лед, изключително любопитна процедура, която може да гледате в канала ни YouTube, ако сте пропуснали.

Настоящото видео обаче касае всекидневният автомобил на Чичо Искрен, а именно BMW M5 Competition F90 отпреди фейслифта, което също се радва на подобаващи грижи. Видеото е качено в във Фейсбук страницата на „Софийски авто ретро клуб“, чиито основател е именно г-н Миланов, и в него той казва, че според BMW не е необходима смяна на маслото на 8-степенната ZF кутия на този модел.

Искрен обаче силно препоръчва да направите такава, не само ако карате като неговото M5, но и по принцип, ако вашия автомобил е с автоматична скоростна кутия. Чичо Искрен споделя, че е желателно първата смяна да се случи между 60 и 80 хил. км, като в момента на извършване на процедурата неговата кола е на 59 569 км.

Оказва се обаче, че въпреки че BMW няма предписания за период за смяна на масло на кутията, съществува подробно описана процедура как точно да стене това. Важно е температурата на старото масло в скоростите да е между 30 и 40 градуса, което означава, че смяната трябва да се извършва на студен автомобил.

Искрен показва и какво съдържа комплектът за обслужване на този ZF GA8HP75Z. Освен самото масло, с етикети ZF, кашончето съдържа също гарнитура, болтове и дори нов картер на кутията, отлят от алуминий.

Лукс от Китай!