БДЖ купува 600 товарни вагона и 20 локомотива


01 Aug 2022

“БДЖ - Товарни превози” ще поиска заем от 400 млн. лв. от Световната банка, за да финансира купуването на 600 товарни вагона и 20 нови локомотива – пет електрически и 15 дизелови. Освен това БДЖ смята да извърши основен ремонт на десет локомотива и 250 вагона. Средната възраст на локомотивите на “БДЖ Товарни превози” е 45 години, а повечето от вагоните са на близо половин век. 

Целта е да се осигури достатъчно състав за увеличаващия се брой обем на товарите. Очаква се с модернизирането на състава БДЖ да увеличи приходите си с 5%. БДЖ очаква инвестицията от 400 млн. лв. да се изплати за малко над десет години.

В същото време дружеството вече проведе консултации за закупуване на нови влакове за пътнически превози. България търси най-добра оферта (не задължително най-евтина) за 42 електрически влака (35 едноетажни и 7 двуетажни), 20 push-pull влака и 18 електрически батерийни маневрени локомотиви. Очаква се първите от тях да са у нас през 2024 г., но това ще се случи само при изпълнение на Плана за развитие, което засега изглежда проблематично с оглед на актуалната политическа обстановка.

 

Първородната Godzilla!