VW убива Golf?


03 Aug 2022

Легендата Golf може да изчезне от портфолиото на Volkswagen. Звучи абсурдно, но всъщност е реална опасност, поне според германския Welt. Volkswagen отдавна съобщи, че предвижда следващо поколение на най-продавания си модел. Това обаче беше при предишния изпълнителен директор. Сега се оказва, че Golf IX може изобщо да не стигне до конвейера заради високите разходи, свързани с изцяло ново поколение двигатели с вътрешно горене. Новият изпълнителен директор на марката VW Томас Шефер твърди, че още не е взето финално решение за следващото поколение Golf и намеква, че то може или да не се случи изобщо, или колата да бъде изцяло електрическа.

 

Големият проблем е, че разходите за ново поколение двигатели, които могат да се справят с изискванията Евро 7, стават все по-високи. Това ще увеличи цените на новия Golf и ще го направи финансово неизгоден спрямо електрическите алтернативи. Според Шефер става въпрос за увеличение на цената с между 3000 и 10 000 евро спрямо актуалното поколение Golf.

Има и друг проблем. В момента Golf VIII е в средата на живота си. Очаква се представеният през 2019 г. модел да се продава осем години – до 2027 г. Ако тогава видим новото поколение Golf IX с ДВГ, то животът му ще е по-кратък – до 2035 г., когато Европа забранява продажбата на двигатели с вътрешно горене. Така VW ще има по-малко време за възвръщане на инвестицията си в ново поколение двигатели за новия модел. Всичко това подсказва, че е съвсем реално VW да се откаже от наследник на актуалния Golf или да го направи изцяло електрически.

Финалното решение ще бъде взето в следващите 12 месеца, заявява Шефер.

 

А ТИИИ, ГЛЕДА ЛИ НОВОТО НИ ВИДЕО?

Първородната Godzilla!