Това е единственото Porsche Cayenne Cabriolet

  • Галерия със 7 снимки. Галерия със 7 снимки.

04 Aug 2022

И вероятно за добро. Porsche Cayenne Cabriolet от първото поколение, което изглежда, като дело на някое каросерийно ателие. Всъщност е направено от самите Porsche през 2002, като вариант за разширяване на гамата на току-що излезлия модел.

Директорите са обсъждали три допълнителни версии - купе, изпълнение с 20 см по-дълга база и кабриолет. И макар от днешна гледна точка най-логично да изглежда купето, което реално видя бял свят през 2019, а защо не и дългата база, която в Китай ще се харчи, като топъл хляб, Porsche са произвели колата от галерията.

Всъщност, произвели е подвеждащо, защото това е ‘Package Function Model’ или PFM. Тоест, негоден за шофиране прототип, експериментално превозно средство за преценяване на концепцията в четири направления. Комфортно ли се седи при скъсени A-колони и спускащ се назад покрив? Колко практичен е Cayenne само с две врати, които са удължени с по 20 см? Възможно ли е създаването на елегантен мек покрив, който да се прибира бързо? И как да изглежда задната част?

По последната точка все още е имало разногласия през 2002, заради което PFM завършва с две различни варианта. Обсъждане е имало и относно автоматичния механизъм за сгъване на гюрука, разгледани са няколко решения, като накрая екипът се спира на вариант, който е много сходен с този ползван днес при 911 Targa, от поколение 991 насам. Разработена е компютърна симулация, но до физически тестове на системата така и не се стига.

„SUV кабриолет е предизвикателство, както стилистично, така и формално,“ казва дизайнерът Майкъл Мауер, който през 2002 все още не е бил част от екипа на Porsche. „Едно SUV винаги е с голямо и тежко купе. Когато го комбинирате с малка горна секция, а след това отрежете покрива, получавате доста странни форми“.

Явно дизайнерът на Nissan Murano CrossCabriolet и Land Rover Evoque Convertible не мислят така. Реално, вторият автомобил е един от малкото подобни в серийно производство, като наскоро и VW махнаха покрива на свой SUV – T-Roc Convertible. Какво мислите за този тип коли?

Първородната Godzilla!