В случай че ви трябва реактивен Mercedes-Benz W126, този се продава

  • Галерия от 11 снимки с Mercedes-Benz Turbojet Dragster Галерия от 11 снимки с Mercedes-Benz Turbojet Dragster

07 Aug 2022

Всяка седмица някой в родна България влиза в новините с рекордно превишена скорост и снимка от КАТ. Кой вдигнал 150, кой 200, кой геройски минал 250 км/ч. Но имаме суисидно предложение за поставянето на нов световен рекорд за скорост на обществен път. И тогава не само БТВ, Нова и БНТ, а ми и CNN, BBC и Ал Джазира ще започнат емисиите си с тази епична новина от магистрала „Тракия“ в участъка около Стара Загора.

За целта трябва да спечелите търга за ето тази продавана в момента реактивна лимузина Mercedes-Benz W126. Всъщност нито е лимузина, нито има нещо общо с класиката на Mercedes от 80-те, освен визията на муцуната. Но това са дребни подробности на фона на какво е способна колата.

Тя е с турбореактивен двигател Westinghouse J34, произведен през далечната 1953 г. Той е обслужен и работи изрядно. Принципно е направен да носи във въздуха американски изтребители, като тези във войната във Виетнам, но и за сухоземна употреба си го бива. Двигателят е допълнително оборудван със система за впръскване на дизелово гориво, което допринася за по-висока тяга.

И като казахме тяга, о да, това нещо е много бързо. Разбира се, изобщо не е законно да се кара по пътищата, но то не е законно и да караш Seat с 254 км/ч на АМ Европа.

За около 6 секунди и половина този, да си го наречем правата драгстер, ускорява от 0 до 391 км/ч, след което е препоръчително да пуснете двата парашута и да натиснете спирачките. Ако ви се живее.

Но ако го направите толкова рано си запазвате място единствено в българския ефир. Затова продължавате да ускорявате смело. Имайте предвид, че през 1999 г. тази кола вдига на магистрала в Лас Вегас 629 км/ч, което тогава е световен рекорд за скорост на обществен път (първото видео по-долу). Но тя може и повече. Нейният създател Джими „Джет“ Нийсън развива 650 км/ч през 2004 г., но на летище Аризона.

На вас ви трябват около 15 секунди и ще минете 650 км/ч. Теоретично колата може повече, но нейният създател, както и вторият й собственик, са решили, че искат да останат още дни от горната страна на земята. Но това не се отнася за вас. Смело и безотговорно! Рекорд. Световен рекорд!

Трябва обаче да побързате, защото аукционът за този автомобил приключва след два дни. До момента на публикуване на статията са дадени най-много 20 000 долара. В цената влиза и специално ремарке с хавайска регистрация за превозване на „лимузината“ и инструменти за нейното обслужване. Самата кола няма регистрация, но вече споменахме, че не ви пречи да я изкарате на „Тракия“ като за последно сбогом.

Единствено каросерията може да се пребоядиса, че е ужасен кич с тия мълнии и цветове. Българският трибагреник би стоял много по-величествено. А и ще е тематично за рекорда.

ГЛЕДА ЛИ НОВОТО НИ ВИДЕО!?

Лукс от Китай!