Tesla ще произвeжда по 2 млн. коли годишно до края на 2022 г.?


08 Aug 2022

Най-големият производител на електромобили в света (вижте повече по темата кой прави най-много електромобили тук) обяви амбициозен план да достигне скорост на производство от 2 млн. произведени коли за година още през 2022 г.

Предвид опита на Илон Мъск със спазване на собствените си обещания, не знаем дали числото е самохвалство или реално постижимо. Но знаем, че през 2021 г. Tesla произведе 930 хил. коли, а VW, най-близкият й конкурент, се надява да достигне 1,5 млн. произведени електромобили годишно до 2025 г.

 

През тази година Tesla не представя нови модели, а се концентрира да увеличи сериозно капацитета на заводите си в Шанхай и Фримонт. Големият бум обаче се очаква през 2023 г. заради започването на работа на съоръженията в Берлин и Тексас. Край германската столица от тази пролет се произвежда Model Y. При пълен капацитет на поточните линии в бъдеще трябва да бъде достигнат капацитет от 500 хил. коли на година. В Тексас също от тази пролет се правят Model Y, но там с по-голям интерес (и обем) се очаква производството на Cybertruck и Tesla Semi – и двете от 2023 или 2024 г.

Между другото Мъск не пропусна да се заяде с Lucid – новият “убиец” на Tesla, който обяви, че през първата половина на 2022 г. е произвел 1405 автомобила и до края на годината вероятно ще направи още 6-7 хил. В типичния си стил шефът на Tesla заявява, че има повече деца, отколкото коли произвежда Lucid…

 

 

 

ГЛЕДАХТЕ ЛИ НОВОТО НИ ВИДЕО!?

 

Първородната Godzilla!