Полицията използва 46 патрулки за линеен контрол, 10 от тях ще работят и нощем!


22 Aug 2022

Линейният контрол изглежда ще има все по-сериозна роля в работата на Пътна полиция. Този тип контрол предвижда пътните патрули да се движат успоредно с трафика и по този начин по-ефективно да следят за нарушения. При нарушение или проблемно поведение патрулите от линейния контрол снимат с камери или сигнализират на свои колеги напред по пътя, които предприемат мерки. Засега изглежда МВР не предвижда следващата стъпка в тази посока: следене за нарушения с немаркирани автомобили, нещо което масово се използва в Западна Европа.

Линейният контрол ще се осъществява с 46 патрулки, като е важно, че десет от тях ще работят и нощем по най-натоварените участъци.

Други мерки предвиждат увеличаване на контролната дейност в населените места за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, както и засилени проверки по отношение управлението на МПС от неправоспособни водачи, включително малолетни и непълнолетни, както и от шофьори, лишени от право да управляват моторни превозни средства.

Всичко това със сигурност звучи добре, поне на хартия, предстои да видим дали на практика ще превърне пътищата в по-безопасно място.

Лукс от Китай!