Ще ремонтират още два тунела на “Хемус” за година и половина


25 Aug 2022

“Започват редовните полети на хора до Марс, междувременно по автомагистрала “Хемус” движението се извършва в едното платно заради ремонт от 39-и до 42-ри километър”. Виц е, но не много далеч от действителността. 

За никого не е тайна, че състоянието на недовършената магистрала “Хемус” е плачевно. Поредният й ремонт започва в близките месеци, като до 8 септември 2022 г. ще се приемат оферти за избор на изпълнител за основен ремонт на тунелите “Топли дол” и “Правешки ханове”. Индикативната стойност на поръчката е 75 млн. лв. без ДДС, а срокът – 18 месеца.

Припомняме, че друг от тунелите на “Хемус”, печално известният “Ечемишка”, се ремонтира повече от година – от май 2021. Срокът за завършването му беше удължаван на два пъти от първоначалните четири месеца до над година. 

Тунелите по “Хемус” привлякоха вниманието на държавата след трагично падане на лампа в “Ечемишка” през 2017, при което загина човек. Тогава беше взето решение всеки от тунелите на “Хемус” да бъде основно ремонтиран. В тази връзка Европейската комисия изпрати на България писмо, в което съобщава, че страната ни не изпълнява мерките за безопасност в магистралните тунели.

“Топли дол” и “”Правешки ханове” не са основно ремонтирани от края на 80-те години, когато са отворени за движение. Дължината им е около 850 метра. Ремонтите включват подобряване на отводняването, нови облицовки, дренажни и хидроизолационни системи. Ще се изградят нови изходи за евакуация, ще бъдат поставени SOS телефони и пожарогасители. Асфалтовите настилки ще бъдат сменени.

Лукс от Китай!