Mercedes-Benz продава завода си в Русия, открит лично от Путин и Цетче

  • Галерия от 3 снимки на завода Mercedes-Benz Moscovia Галерия от 3 снимки на завода Mercedes-Benz Moscovia

26 Aug 2022

Руските медии съобщават, че Mercedes-Benz планира да продаде новия си завод, намиращ се в Есипово край Москва. По непотвърдена информация купувач ще бъде компанията „Автодом“, като сделката вече е на финален етап.

Германският автомобилен производител съобщи, че „разглежда различни варианти за правене на бизнес в Русия“. Подобно на много други марки Mercedes-Benz спря дейността си в Руската федерация заради войната в Украйна.

Заводът Mercedes-Benz Moscovia отваря през април 2019 г. и е официално открит от президента на Русия Владимир Путин и германския министър на икономиката Петер Алтмайер в присъстивието на изпълнителният директор на Daimler д-р Дитер Цетче.

Това е първият завод на Mercedes-Benz Cars в Русия, разположен в индустриалната зона Есипово на 40 км от Москва. По време на откриването германският министър на икономиката казва „Успешна Русия е в интерес на успешна Германия“. И добавя, че въпреки политическите различия руският пазар е изключително важен за германските производители на автомобили.

Заводът на Mercedes в Русия произвеждаше E-класа и SUV модели. Инвестицията в съоръжението е на стойност над 250 милиона евро, предлагащ 1000 работни места и производствен капацитет от 25 000 автомобила годишно.

Към настоящия момент заводът в Есипово е 80% собственост на Mercedes-Benz AG, а останалите 20% се държат от съвместното предприятие Daimler Kamaz RUS.

Лукс от Китай!