Официално: Audi влиза във Формула 1


26 Aug 2022

В навечерието на Гран при на Белгия Audi официално потвърди това, което знаехме вече няколко месеца. Компанията ще влезе във Формула 1 заедно с Porsche през 2026 г. Но докато Porsche не скри (достатъчно добре), че ще си партнира с Red Bull, то Audi засега пази в тайна с кой отбор ще работи. Motorsport.com съобщава, че по всяка вероятност това ще бъде Sauber (в момента брандиран като Alfa Romeo), след като преговорите с McLaren и Williams не са преминали успешно. Косвено доказателство дойде още днес от Sauber, след като стана ясно, че Alfa Romeo напуска Формула 1 в края на сезон 2022.

Audi ще осигурява на Sauber задвижваща система и заводска подкрепа, което означава, че швейцарският екип за първи път от 2009 г. ще има подобен силен гръб. Тандемът BMW-Sauber просъществува четири години – от 2006 до 2009 г., но не доведе до нещо повече от второ място при конструкторите през 2007 и трето – през 2008 г.

 

В интервю за Motorsport.com шефът на Audi Маркус Дюсман разкрива, че вътрешните разговори в концерна VW Group за успоредното влизане на Audi и Porsche във Формула 1 са били много разгорещени. Обсъждан е вариант двете марки да разработят обща задвижваща система, която да се използва успоредно от различните отбори (по всяка вероятност Red Bull Porsche и Sauber Audi), но в крайна сметка е взето решение за по-скъпото, но и по-интересно за нас, феновете, решение, че Audi и Porsche ще са конкуренти в разработката, а не партньори. Причина за това са и различните отбори, с които двете марки влизат в спорта: задвижващите системи ще трябва да се оптимизират за съвсем различни шасита.

Очаква се в близките седмици Porsche също официално да обяви влизането си във Формула 1 с Red Bull.

Лукс от Китай!