Топ 5 най-популярни състезания в света на моторните спортове

  • Кой е вашият любим моторен спорт? Кой е вашият любим моторен спорт?
  • Гран при на Монако във Формула 1 Гран при на Монако във Формула 1
  • Дайтона 500 Дайтона 500
  • 24-те часа на Льо Ман 24-те часа на Льо Ман
  • Остров Ман ТТ Остров Ман ТТ
  • Инди 500 Инди 500

29 Aug 2022

Светът на автомобилните спортове става все по-необятен, което е добра новина за феновете с гориво в кръвта. Внимание обръщат дори различните сайтове за залози с най-различни прогнози и функции, включително и възможност за гледане на надпревара в реално време чрез видео стрийм. Моторният спорт отдавна се смята за религия, но още по-добрата новина е, че продължава да влияе пряко и в родния ефир. Нека се запознаем с някои от най-вълнуващите надпревари:

Isle of Man TT – най-лудото състезание с мотори

Ако никога не сте виждали местоположението на остров Ман, можете да го откриете между английския и ирландския остров. Това състезание е доста по-различно от по-популярните, които сте гледали по телевизията. Причината е повече от логична – състезанието не се провежда на писта. Всеки един фен на 2-колесните моторни превозни средства ще бъде повече от очарован, когато забележи, че надпреварата се случва не на писта, а на обществени пътища. Маршрутът на това състезание е около 60,7 километра. Можем да разглеждаме тази надпревара като Гран при на Монако с мотори, но и значително повече емоция. Носител на най-много титли е Джоуи Дънлоп.

Nascar и Дайтона 500

Състезанието със стокови автомобили в САЩ има много стара и древна традиция. Тук за първи път американците мислят най-различни начини за тунинговане на возило. Наличието на сух режим изисква от всеки производител да е в пъти по-бърз от полицията. Следователно ставаме свидетели на най-различни злоупотреби, но това е само началото. Майсторите карат своите машини в Дайтона и премерват силите. Днес бирата и моторните спортове са разрешени, като в овалната писта на Дайтона трябва да се изминат повече от 500 мили – 800 километра.

24-те часа на Льо Ман

Ако някога сте искали да видите битката между човека и машината, то най-вероятно ще откриете, че във френският град Льо Ман е една от най-добрите надпревари в света. Да, наистина ще трябва да гледате 24-часова надпревара, но това е само острието на айсберга. Ако сте имали честта да се запознаете с филма „Ford vs Ferrari”, то най-вероятно имате само бегла представа относно самата надпревара.

До този момент Porsche е отборът с най-много победи в историята, следвани от Audi, Ferrari и Jaguar. Пистата е променяна няколко пъти, защото правата Мулсан се оказва особено опасна. На нея развитите скорости често преминават 300 км/ч и след няколко катастрофи става ясно, че организаторите трябва да направят промени. Тук присъстваха дизелови автомобили, освен бензинови, а в един момент и електромобилите се опитаха да направят изненада на пистата.

Indy 500

Това състезание е известно с някои от най-лудите автомобилни експерименти в историята на моторния спорт. Тук ще открием, че има отбори, които използваха турбина на хеликоптер, други поставят шест колела на  болида си, реално няма много ограничения. Самото състезание може да се похвали с безкрайна традиция, като само и единствено войната може да сложи надпреварата на пауза.

Оценява се на милиони долари и дълго време ще откриваме, че победата на това състезание е част от големия шлем на един уважаван пилот. Комбинацията от титла във Формула 1, трофей от 24-те часа на Льо Ман и още един от Indy 500 е изпитание за всеки майстор на високите скорости.

Формула 1 и Монако

Със сигурност има и много други състезания от календара на Формула 1, където феновете да се наслаждават на истинската скорост. Монако остава класика и любимо място на някои от най-заможните почитатели на този спорт. На тази писта Аертон Сена успява да покаже класа, прегазвайки изцяло професор Прост, тук станахме свидетели на някои от най-добрите изпълнения на Шумахер, Хамилтън и други величия. Монако не е шега, особено след като гонитбата се води по някои от най-малките улици на държавата град. Сена е лидер с най-много последователни победи – 6 на брой.

Реално имаше всички шансове да бъде със 7 победи, но когато за първи път минава в отбора на McLaren, неговата задача е да се наложи много над Прост. Бразилецът е първи и успява да постави секунда между себе си и французина, но на финала губи контрол и така остава само с 6 победи. McLaren са лидери с най-много победи на тази писта – 15.

Първородната Godzilla!