NASA изстрелва най-мощната космическа ракета днес (Видео на живо)


29 Aug 2022

Във видеото по-долу може да гледате на живо (след 15:30 часа българско време на 29 август 2022 г.) изстрелването на космическата ракета Artemis (Артемида), 50 години след края на програмата Apollo. С Artemis NASA иска да се върне с пилотирани мисии на Луната.

 

Artemis I

Днешният тест трябва да изведе най-мощната създавана досега космическа ракета в космоса за 42 дни. Дългата 98 метра и тежаща 2600 тона ракета трябва да изведе капсулата Orion, която ще облети Луната и да прелети ниско над нея. 6-местната капсула Orion днес ще лети без екипаж, а само с манекени на астронавти, облечени в новите скафандри на NASA. Целта е безопасно да се оцени как скафандрите от ново поколение реагират на радиацията.

 

50 години по-късно

Двустепенната ракета Space Launch System, заедно с капсулата Orion, трябва да бъдат изстреляни от Кейп Канаверал във Флорида – същия комплекс, организирал мисиите до Луната преди половин век.

Ако 42-дневният тест премине успешно, то капсулата Orion трябва да се спусне в Тихия океан на 10 октомври. Това е ключов момент за мисията, за да се тества топлиният щит на Orion, който ще бъде подложен на сериозно изпитание при обратното навлизане в атмосферата на Земята със скорост около 39 400 км/ч – значително по-висока от тази на мисиите през 60-те и 70-те. В случай че изстрелването днес се провали заради лошо време или технически проблем, то резервните дати са 2 и 5 септември.

 

Artemis II и III

Artemis I е само първата част от планираното завръщане на хора на Луната. Ако всичко мине успешно, след две години NASA ще продължи с Artemis II – първи пилотиран полет с капсулата Orion, който обаче няма да кацне на Луната. Едва третият етап Artemis III предвижда кацане на естествения ни спътник – вероятно през 2028 г. (макар първоначалните планове да бяха за 2025 г.), повече от половин век след последната пилотирана мисия на Apollo. Вероятно това ще е и първият случай, в който жена ще стъпи на Луната. Мисията Artemis III трябва да докара на Луната и нови роувъри, с които астронавтите да могат да се придвижват по време на 7-дневния им престой на Луната.

 

“И ний сме дали нещо на света”

На борда на SLS ще работят 14 камери, изработени от базираната във Флорида фирма на българина инж. д-р Петко Динев. С помощта на тези камери ще се контролира правилната работа на двигателите, отделянето на основната степен, освобождаването на капсулата. Камерите са от серията Bobcat, като някои от компонентите им са тествани в България.

 

Числата

98 метра: височината на ракетата SLS с капсулата Orion

409 тона гориво на минута: Толкова харчат четирите двигателя RS-25 ВСЯКА МИНУТА. Самото гориво представлява втечнен водород и кислород

2,6 млн. кг (2600 тона): масата на системата SLS при излитане – колкото осем напълно натоварени самолета Boeing 747

39 400 км/ч: скоростта, с която капсулата Orion ще навлезе в атмосферата на Земята при връщането си

450 хил. км: разстоянието, до което мисията Artemis I ще се отдалечи – далеч отвъд Луната

2,1 млн. км: общото разстояние, което мисията ще измине

Първородната Godzilla!