Съсипаха Pagani Zonda HP в Хърватска, струваща 29 млн. лв. (Видео)

  • Галерия от 8 снимки с катастрофата на лимитираната Zonda Галерия от 8 снимки с катастрофата на лимитираната Zonda

03 Sep 2022

Събитието Supercar Owners Circle се провежда всяка година през септември в Хърватска и събира в столица й Загреб десетки редки суперколи от настоящето и миналото. 2 септември се оказа черен петък за собственика на тази Pagani Zonda HP Barchetta.

Специалната версия на Zonda катастрофира, след като в населено място губи сцепление и се удря в идваща отсреща Ford Fiesta. За щастие никой не е пострадал при инцидента, освен двете коли. И докато щетите по Fiesta-та изглеждат наистина минимални и поправими, то тези при рядката Zonda са болезнени и с голяма въпросителна.

И като казахме рядка, говорим за прозведени само 3 екземпляра от версията Pagani Zonda HP Barchetta. Една от тях, която е синя, е собственост на основателя на марката Хорацио Пагани, а останалите две са клиентски.

Тази тук е оценена на най-малко 29 млн. лв. (15 млн. долара), но катастрофата вероятно значително ще намали цената й, в случай че колата може да бъде възстановена.

Задното ляво окачване е изцяло откъснато, като най-тежкият удар е бил именно със задната лява част на Zonda-та. Каросерията отляво също е засегната, като липсва и една трета от задницата. Колата трябва да вкарана в специализиран сервиз, за да се разбере в състоянието на шасито, карбоновия монокок, пода и двигателя.

Zonda HP Barchetta тежи 1250 кг и е оборудвана със 7,3-литров V12 AMG двигател, настроен да генерира 760 к.с. Тя се появява по случай 60-тия рожден ден на Хорацио Пагани и именно за това една от трите коли се притежава лично от него. Като фирмен подарък за ЧРД с неговите инициали HP (от Horacio Pagani). Найс!

Първородната Godzilla!