София ще си сътрудничи с корейския Седжон, където се движат автономни коли


08 Sep 2022

София е подписала рамка за сътрудничество с южнокорейския град Седжон. Целта е столицата ни да почерпи опит от интелигентните технологични решения, използвани в новостроящия се 300-хиляден град. По този повод зам.-кметът по дигитализацията на Столична община Генчо Керезов е в Корея за седмица по програмата за международно градско и регионално сътрудничество на ЕС. 

Седжон е изкуствено създаден преди 15 години с идеята администрацията да се прехвърли в него, за да се облекчи Сеул. Всичко в Седжон е изградено с идеята за интелигентно управление. Градът е замислен като бъдеща столица, като голяма част от административното управление на страната вече е тук. 

 

“Вече имаме чудесни идеи, които се родиха от посещението ни дотук”, разказва Керезов. Той разказва за системата за управление на отпадъците в южнокорейския град, която звучи като сценарий от футуристичен филм за разлика от нашенските неволи със сметосъбирането. “Вместо контейнери за смет на всяка пряка има умни машини за сметосъбиране. Те се отварят само с карта за градски транспорт (или друг метод за идентификация). Всички те са свързани с една от 12-те станции за сортиране на отпадъците чрез вакуумни тръби! В станциите оперират по 6 вакуумни двигателя, които засмукват торбите със смет. Когато стигнат до централата, те се сортират според типа боклук.

Българската делегация е посетила два информационни центъра, които следят светофарите и градския транспорт. Седжон има специална зона за автономни автомобили, които все още са в тестов режим, както и автономни автобуси по една от линиите в града с дължина 10 км.

До момента в инфраструктурата на града са инвестирани около 20 милиарда долара, като се очаква плановият облик да бъде завършен през 2030 година, след което Седжон да расте по естествен начин.

 

Много практичен и интересен!