Официално: Porsche и Red Bull не се разбраха


09 Sep 2022

Porsche няма да влезе във Формула 1 с отбора на Red Bull. Неочакваната развръзка на продължилата месеци сага дойде в навечерието на Гран при на Италия. По-ранните слухове твърдяха, че Porsche и Red Bull вече са се договорили германската компания да купи 50% от отбора. 

Макар да не се споменава в дипломатично издържаното прес съобщение, изглежда, че препъни камъкът е било придобиването на 50% от Red Bull. Австрийският отбор търси доставчик на задвижващи системи, а не партньор, който да се бърка във всички въпроси, докато Porsche иска нещо повече – пълно обвързване с отбора и съответните маркетингови ползи. 

Официалното съобщение на Porsche гласи: 

„През последните няколко месеца Porsche AG и Red Bull GmbH проведоха разговори относно възможността за участие на Porsche във Формула 1. Двете компании стигнаха до взаимното споразумение тези преговори да не продължат. Предпоставката винаги е била, че партньорството ще се основава на равнопоставеност, която ще включва не само партньорство за двигателя, но и с отбора. В крайна сметка това няма как да бъде постигнато. С финализирането на промените в правилата Формула 1 остава привлекателна среда за Porsche, която компанията ще продължи да наблюдава отблизо“.

Цялото съобщение и особено последното изречение подсказват, че Porsche няма да се откаже от целта си да влезе във Формула 1. Във всеки случай не е ясно с кой отбор би станало това. Другата марка на VW Group, която ще видим във Формула 1 от 2026 г., Audi, вече официално потвърди влизането си в шампионата, макар да се очаква потвърждение на слуховете, че това ще бъде чрез партньорство със Sauber. Очакваме официално съобщение в близките седмици, ако тази сделка не се разпадне също, разбира се…

Междувременно Red Bull продължава с амбициозната си програма за самостоятелното разработване на двигателя си за 2025/6 г. Според Motorsport.com отборът на Red Bull ще търси партньор, който няма особен интерес към разработката, както беше по време на партньорството с Tag-Heuer – изцяло маркетингов продукт. От друга страна Honda обмисля завръщане – японската компания не за първи път се оттегля в сезона, в който е можела да стане шампион – това се случи както при Brawn GP през 2009 г. така и при титлата на Верстапен миналата година. Honda в момента доставя двигателите на Red Bull и Alpha Tauri и ще продължи да го прави до 2025 г. 

Междувременно Red Bull създаде Red Bull Powertrains с идеята за приемственост от Honda и изцяло самостоятелно разработване на задвижващи системи.  Евентуално завръщане на японците не се вписва в тази картинка. А отборът от Австрия е в позицията да иска най-добри условия при преговорите с който и да било, след като по всяка вероятност ще спечели и двете титли през сезон 2022.

Що се отнася до Porsche – засега въпросите са много повече от отговорите. Според някои анализатори след неуспеха с Red Bull германската компания ще се откаже напълно от плановете за Формула 1, докато други смятат, че просто интересът ще се пренасочи към някой от екипите в средата или дъното на решетката, като Williams и Aston Martin. Във всеки случай Porsche няма никакво време. Ако иска да влезе във Формула 1 през 2026 г., първия сезон с новите правила за двигателите, то компанията вече изостава от графика за началото на разработката на новите двигатели.

 

Първородната Godzilla!