Pagani Utopia се появява с… интересна визия и прекрасен V12

  • Галерия с 21 снимки. Галерия с 21 снимки.

13 Sep 2022

Окей, дизайнът често поляризира и съществува поговорка на английски гласяща 'beauty is in the eye of the beholder', но за мен това е най-…некрасивата кола на г-н Пагани.

След култовата Zonda и елегантната Huayra, Pagani Utopia е третият нов модел на Хорацио. Първият предизвика фурор, вторият демонстрира активна аеродинамика и материална сплав наречена с ултра якото ‘carbo-titanium’, а сега – Utopia.

С какво печели тя сърцата на своите бъдещи 99 собственици? Със 6-литров битурбо V12 направен от AMG специално за Pagani. Това са 876 к.с. и 1100 Нм, без помощ от електромотори, без допълнителни батерии, отиващи само към задните колела.

Скоростната кутия също е интересна. Колата дебютира със 7-степенен автоматизиран механизъм на Xtrac, не с по-тежка система с двоен съединител например, като малко по-нататък Хорацио ще предложи и истинска 7-степенна ръчна трансмисия, а не „виртуална ръчна“. Последното са думи на г-н Пагани, който явно се закача с г-н Кьонигсег.

Шасито е изработено от споменатия карбо-титан, с тръбни рами в двата края и двойни А-раменни носачи от кован алуминий за четирите колела. Винтови пружини, електронно контролируеми амортисьори, 20/21-инчови джанти отпред/отзад и спирачна система с карбон-керамични дискове с диаметър 410 мм и 6-бутални апарати отпред и 390-милиметрови дискове с 4-бутални апарати отзад. Масата е 1280 кг.

Вътре? Типично в стила на Храцио, множество детайли, прекаленост, която обаче не натоварва. На мен лично повече ми харесва кокпита на Huayra, но това няма никакво значение. Откритият механизъм на скоростния лост е прекрасен, а визията на салона ще зависи и от вкуса на всеки от 99-те платили най-малко по 2,54 млн. евро за екземпляр.

 

Първородната Godzilla!