Магистралата А7 от Русе до Велико Търново вече е национален обект


14 Sep 2022

Най-новата магистрала в България – тази от Русе до Велико Търново, беше обявена за национален обект, реши служебното правителство в сряда, 14 септември 2022 г. Целта е по този начин да се улеснят процедурите за одобряване на подробния устройствен план (ПУП) и съответно по-бързо да се отчуждат земите, заявява служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков, цитиран от “Дневник”.

Както и преди сме писали, бъдещата магистрала ще бъде изградена на три етапа – Русе - Бяла, обход на Бяла, Бяла - Велико Търново. За първите два от тях вече са готови ПУП и идейният проект.

“Тази магистрала е част от най-важния транспортен коридор север-юг, със значение не само за България, а за цяла Европа. Амбицията ни е такава, че няма да спрем с планирането дотук. Максимално бързо ще възложим проектиране на целия транспортен коридор до ГКПП Маказа”, заяви още министър Шишков, цитиран от bTV.

Най-новата планирана магистрала у нас трябва да е с дължина 133 км. A7, която все още няма официално име, е част от паневропейски транспортен коридор №9, който свързва Финландия и цяла Североизточна Европа с Румъния, България, Гърция и Турция. Очаква се строителството да започне още през тази година с най-натоварените участъци по трасето Русе – Бяла. Идеята е те да бъдат завършени приоритетно, за да се освободи от трафик един от най-опасните пътни участъци у нас и да се подобри сигурността на пътуващите към и от Русе.

Километър от новата магистрала ще струва около 20 млн лв., като строителството на първите 76 км вероятно ще продължи до 2027 г., а в най-оптимистични срокове цялото трасе ще е готово през 2030 г.  Магистралата започва на 3 км от Дунав мост при Русе и ще достига до град Дебелец, южно от Велико Търново, където трафикът ще се разделя към Прохода на Републиката и Шипка. При 102-рия километър ще се пресича магистрала “Хемус” с връзка към София и Варна.

 

Първородната Godzilla!