Отново заплашват България с изключване от системата “Зелена карта”


27 Sep 2022

За пореден път има опасност България да бъде изключена от международната система “Зелена карта”. Това би означавало, че от 1 януари 2023 г. българските шофьори може да останат без “Гражданска отговорност” в 48 страни, където важи “Зелена карта”.

За опасността съобщава служебният министър на финансите Росица Велкова, цитирана от Mediapool.

“Има сериозен риск националното ни бюро да бъде изключено от системата “Зелена карта” на следващата Генерална асамблея, съответно от следващата година да спре издаването на “Зелена карта” от българските застрахователи”, алармира министър Велкова. 

Макар от думите на министър Велкова да не става ясно какъв е конкретният повод за вероятното изключване на България от системата, то Mediapool съобщава, че не за първи път вероятно става въпрос за проблем със задължения на компанията “Лев инс” към националното бюро. 

Проблемите на български застрахователни компании с покриване на обезщетения по “Гражданска отговорност” в чужбина са от поне пет години, като през 2018 отново имаше риск България да бъде изключена от системата заради една или две застрахователни компании.

 

Много практичен и интересен!