Защо да изберете нови пред втора употреба авточасти


28 Sep 2022

Въпреки че повечето водачи на автомобили и леки коли знаят, че неизползваните авточасти са по-качествени и с гаранция, често се чудят дали да не купят аналози втора употреба, които са значително по-евтини и достъпни. Нека разберем кога се използват новите пред употребяваните, според Automotozone?

Какво е характерно за оригиналните авточасти

Оригинални са тези, които се произвеждат от така наречените OEM производители (Original Equipment Manufacturer). Това са използваните за производството на автомобилите компоненти, както и предлаганите в магазините резервни части. Подобни продукти се предлагат с гаранция и се доставят с опаковката на самия производител и неговото лого.

От Automotozone още споделят, че излезлите от производствените линии части на производителя или неговите партньори са нови, но оригинални могат и да са използваните авточасти. Това са свалените от повредените превозни средства компоненти. Те са с намален експлоатационен ресурс и са значително по-евтини. Те също отговарят на стандартите на разработчика на превозното средство.

Какви са особеностите на авточастите втора употреба, според Automotozone

Съществуват някои причини, поради които не се препоръчва покупката на употребявани компоненти:

  • те са с намален експлоатационен ресурс – поради работата им в друга кола до известна степен са износени и с нарушени технически характеристики;
  • сред тях може да има и фалшификати – от Automotozone са на мнение, че произведените от странични фирми продукти, по подобие на оригиналите, са имитации. Те са много по-евтини, но са по-малко качествени;
  • има вероятност от несъответствие – при попадане на фалшификат, вероятността за липса на съвпадение и пасване на предназначеното за този компонент място е голяма.

Кога си струва покупката на нови авточасти

Смята се, че употребяваните продукти са по-изгодни, но от Automotozone са на мнение, че има решения, които трябва да са неизползвани. Те са по-скъпи, но също толкова дълготрайни и биха предотвратили последващи бъдещи ремонти и разходи. Това са частите на купето, тъй като качеството и дебелината на метала са от първостепенно значение. От Automotozone разказват още, че за нови компоненти са силовите агрегати, като двигателя, ангренажния ремък, буталата и други подобни.

От онлайн магазина още съветват да не се пести и от частите на електрониката, с която съвременните коли са претъпкани. Повредата дори и на малка част може да доведе до пълното “парализиране” на превозното средство.

Първородната Godzilla!