Това е Optimus, хуманоидният робот на Tesla


01 Oct 2022

Илон Мъск представи прототип на хуманоидния робот Optimus. По време на събитието Tesla AI Day (събитие за набиране на кадри) роботът излезе на сцената, за да помаха на публиката, но без да прави нещо особено впечатляващо. Вместо това Tesla показа видео, в което Optimus работи на поточната линия при производството на автомобили. Всъщност по време на събитието на сцената бяха показани два робота – Bumble C (ранен прототип) и първият Optimus. Bumble C е по-ранната фаза на разработка, но може да ходи, докато по-новият Optimus е по-сложен и интелигентен, но все още не може да ходи сам. Въпреки това той е по-близък до версията, която ще се продава някъде около 2027-2032 г.

 

Optimus използва компоненти, които Tesla разработва за автомобилите си, включително батерията (2,3 кВтч, достатъчна за цял ден работа), монтирана в торса и някои чипове за управлението на ръцете и краката. Според Мъск системата за автономно движение също има общо с тази на Model S и X.

Целта пред разработката на Optimus е роботът да може да помага на човек във всекидневните предизвикателства и задачи, например да вдигне тежък предмет или да отиде до магазина, за да напазарува вместо вас.

Макар подобни роботи да са били разработвани много пъти и досега, голямата разлика е, че Tesla се опитва да направи хуманоиден робот, който няма да струва милиони, а “под 20 хил. долара” и ще може да се продава в милионен тираж.

 

Първородната Godzilla!