В Германия строят първия тестов хиперлуп в Европа


06 Oct 2022

Представете си пътуване от София до Варна за 25 минути? Без самолет! Идеята на левитиращите капсули хиперлуп е страхотна, но ще видим ли някога такава машина в действие?

Един от екипите, най-бързо напредващи в технологиите, необходими за реален хиперлуп, е този на Техническия университет в Мюнхен (TUM). Техният TUM Hyperloop се разработва от две години и е спечелил всяко от четирите състезания за умален модел на хиперлуп, финансирани от SpaceX, като при последният опит достига скорост от 482 км/ч.

 

Сега същият екип разработва първия проект в реални размери с малък 24-метров участък, чието изграждане започна преди няколко дни в южните покрайнини на Мюнхен. Тестовото съоръжение на стойност 3,5 млн. евро включва 24-метрова бетонна тръба, поддържаща вакуум, и пътническа капсула, която ще се задвижва с магнитна левитация. Капсулата включва всички технологични системи, които се очаква да са необходими при реалното превозно средство.

Системата е подкрепена от местния парламент на Бавария. Целта е до 2030 г. да бъде създадена пълноразмерна тестова линия, в която капсулата да се движи с до 850 км/ч. При тази скорост разстоянието от Лондон до Париж (470 км) ще се минава за 28 минути. За сравнение с влак в момента то отнема три часа, а с кола – цели шест часа. Дори със самолет няма как да постигнете 30 минути, особено ако се взема предвид чакането по проверките на летището.

 

Лукс от Китай!