Tesla започва производството на Semi


07 Oct 2022

След многократни забавяния и отлагания Tesla е готова да започне производството на дългоочаквания си влекач – Semi. Камионът беше представен преди пет години, като се очакваше да влезе в производство през 2019. След неколкократни забавяния изглежда най-накрая всичко е готово за производство, а първите серийни екземпляри ще бъдат доставени на Pepsi на 1 декември 2022 г. Компанията за безалкохолни напитки е поръчала общо 100 влекача от Tesla. В завода на Pepsi в Модесто, Калифорния, вече има инсталирана зарядна станция за камионите Tesla, като се смята, че мощността й е над 1000 кВт, така че за 30 минути се добавят повече от 600 км пробег.

 

 

 

Първите произведени Tesla Semi ще осигуряват пробег от 800 км с едно зареждане. За сравнение представения наскоро Mercedes eActros LongHaul минава 500 км с една батерия.

Първите Semi ще се произвеждат в близост до завода на Tesla в Невада в отделна специално построена за целта сграда. Тя обаче ще има много нисък капацитет от едва пет камиона седмично. Реалното производство ще се осъществява в гигантския завод на компанията в Тексас, който все още се довършва и в момента произвежда само Model Y. Пак там по-късно ще започне производството и на Cybertruck.

 

Първородната Godzilla!