Катар се готви за брутални задръствания по време на световното по футбол


13 Oct 2022

След малко повече от месец започва световното първенство по футбол. Въпреки многото противоречия и обвинения в корупция, така или иначе най-посетеният спортен форум на планетата ще бъде в Катар. Това обаче предизвиква изключителни логистични трудности, особено в Доха, където са четири от стадионите. 

За първи път от първенството в Уругвай през 1930 г. почитателите на футбола ще могат да гледат на живо по няколко мача в един и същи ден, благодарение на близостта между стадионите. Повечето са на няколко километра един от друг, а дори най-отдалечените два са на 65 км един от друг. Това означава, че хиляди фенове ще искат да стигат от един стадион до друг, понякога в рамките на минути, защото в груповата фаза ще има по четири мача на ден.

Очаква се в 3-милионната страна да пристигнат 1,2 млн. запалянковци. За да се справи с очаквания логистичен шок, Доха обяви, че затваря училищата, а 80% от държавните служители ще си работят от вкъщи.

Летището на Доха и пет от осемте стадиона, на които ще се играят мачове, са свързани с метрото. Самото метро е супер модерно, беше открито преди три години и в момента е с дължина от 76 км с 37 станции. Влакчетата са автономни и развиват 100 км/ч, което е една от най-високите скорости за подобни системи в света. Вместо обичайните 75 влака, по време на първенството ще се движат по 110 влака на ден с интервал от 165 секунди.

Броят на автобусите в града е увеличен близо четири пъти до 3100, като освен тях на разположение на феновете ще бъдат също 3000 таксита и 11 500 коли на Uber.

Лукс от Китай!