Cadillac Celestiq e ултра луксозен топ модел, който започва от 300 000 долара

  • Галерия с 11 снимки. Галерия с 11 снимки.

18 Oct 2022

И е вдъхновен от 16-цилиндровия 1933 Cadillac V16 Aerodynamic Coupe, както и от 1957 Eldorado Brougham. Ирония? Не, времената се менят, но луксът (явно) винаги е на мода.

Всеки Celestiq ще се изработва на ръка в Детройт, по спецификация на клиента. Няма да има два еднакви казват от Cadillac, като изключим задвижването. То ще е с мощност от около 600 к.с. и 868 Нм от два електромотора и батерия с капацитет 111 кВтч, достатъчна за над 480 км пробег. Системата позволява зареждане с мощност до 200 кВт, с които може да „качите“ пробег от 125 км за 10 мин.

Американците казват също, че колата е с уникални предавателни отношения отпред и отзад, 11,59:1 и 11,63:1, осигуряващи добър пробег и ускорение. Последното е около 4 секунди за дисциплината 0-100 км/ч, а максимална скорост не се споменава. Серийно ще идва с въздушно окачване и завиващи задни колела.

Дизайнът? Интересно решение е формата на купето, между комби и фастбек, по-скоро в духа на Citoren от едно време, отколкото на Cadillac. Големи 23-инчови джанти и стопове, които са по-скоро отстрани отколкото отзад.

Вътре е космос. Таблото е с 53-инчов дисплей или по-скоро с няколко обединени в една равнина. Броят на говорителите на AKG Studio Reference системата също респектира – общо 38 елемента, а патентите свързани с този автомобил са 300 на брой, споделят от Cadillac.

Любопитно е как точно ще изглежда серийния модел, защото това е предпроизводствена версия, макар и втора. През юли марката показа за пръв път колата, а сега тя явно е още по-близо до конвей…, всъщност, ще се прави на ръка от тесен кръг специалисти. Обърнете внимание и на металната табелка, която много напомня на колегите им от Rolls-Royce. Дори логото прилича на Летящата Емили…

Първородната Godzilla!