Трезвен и дрогиран шофьор? По българските закони може и двете


24 Oct 2022

В много страни в Европа полевите тестове за наркотици, които използват от МВР в България, отдавна не се прилагат. Причината е в това, че DrugChek 5000 не са достатъчно точни и трезвен шофьор може да даде положителен резултат, наричан масово „фалшиво положителен“.

А случи ли се това при проверка процедурата е позната на всички: задържане за 24 часа, започване на разследване, тъй като се води престъпление, сваляне на регистрационните номера на автомобила за срок от 6 месеца и лишаване от шофьорска книжка за две години плюс глоба от 2000 лв.

Всеки шофьор има правото да даде кръв и урина за лабораторни изследвания, но и тук има огромни подводни камъни. Резултатите от подобни тестове се бавят значително много и в повечето случаи човек може да си върне номерата и книжката след около половин година в случай, че е „чист“. Ако съдите държавата за причинени загуби и спечелите делото ще ви компенсират с няколкостотин лева, колкото да покриете разходите си за адвокат.

Уловката при кръвните проби е, че тестовете засичат остатъци от употребата на наркотици, но това не означава, че в момента на проверка с полеви тест на пътя, шофьорът е бил „дрогиран“. Най-често това се случва при употреба на марихуана, чието въздействие според българското законодателство е в продължение до 2-4 часа. Но Законът за движение по пътищата гласи „след употреба“, а не „под въздействието на“. Така че употребили ли сте, дори съвсем легално трева (например в Чехия, Македония или Нидерландия), след седмица-две може да останете без книжка в България и да бъдете дамгосан като „дрогиран шофьор“ и ставате криминално проявен.

От миналата седмица полицаите също са подлагани на тестове за наркотици на същия принцип, както и редовните БГ шофьори. Положителните резултати на служителите на МВР обаче повдигнаха въпроса, че самите устройства засичат редица лекарства и ги окачествяват като наркотици.

Новото-старо двайсе по темата с тестовете е, че ако сте пили виагра, хапчета за кръвно или болкоуспокояващо, Drug Chek 5000 ще ги засече като наркотик. Според проучване на Университетската болница в Осло показва, че дори целувка с човек, пушил марихуана, споменатият по-горе тест „светва“ за психотропното вещество THC. Същото изследване показва, че всеки седми тест дава грешен резултат, поради чувствителността на апаратурата на Dräger.

Именно липсата на минимален праг на допустимост за наркотици, както е при тестването за употреба на алкохол от 0,5 промила, може да ви донесе много главоболия, дори и да стоите далеч от опиятите. Някои политически партии имат предложения за подобни промени в закона, като темата засега остава отворена и вероятно проверките ще продължат още дълго на същия принцип: положителен резултат = дрогиран.

Първородната Godzilla!