Renault ще си сътрудничи с Google и Geely


08 Nov 2022

Renault Group обяви две важни партньорства – с гиганта Google и китайския собственик на Volvo и Lotus – Geely. Партньорството с Google е насочено към създаване на автомобила на утрешния ден, каквото и да имат предвид с това французите. С Geely пък ще се работи по нови технологии за задвижване.

Рамковото споразумение между Renault и Geely е с 50-процентов дял в новата компания. Очаква се тя да се концентрира върху хибридни и електрически мотори за многото марки в двата концерна. Новата компания ще бъде самостоятелен глобален доставчик на решения за задвижване, произвеждащ следващо поколение хибридни двигатели и разработвайки въглеродно неутрални и нискоемисионни технологии в пет глобални центъра за научноизследователска и развойна дейност. Очаква се при стартирането новата компания да обслужва множество индустриални клиенти, включително Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, както и Nissan и Mitsubishi Motors Company. В бъдеще партньорството може да предлага технологии за задвижване на автомобилни марки от трети страни.

Новата компания планира да управлява 17 завода за задвижване на 3 континента, в които работят общо около 19 000 души. Тя ще има общ капацитет от над 5 милиона термични, хибридни и plug-in хибридни двигатели и трансмисии годишно, обслужвайки над 130 страни и региони. Съвместното продуктово портфолио и регионален отпечатък на новата компания биха могли да предложат решения за 80% от световния пазар на двигатели с вътрешно горене.

Партньорството между Renault и Google е насочено към създаването на „софтуерно дефиниран автомобил“, който ще обедини най-доброто от автомобилния и дигиталния свят, за да позволи нови услуги при поискване и непрекъснато усъвършенстване, които да бъдат вградени в автомобила, надграждайки съществуващата операционна система Android Automotive и технологичното сътрудничество Google Cloud. Google става предпочитаният облачен доставчик на Renault Group. Сътрудничеството, започнало през 2018 г., ще бъде разширено като част от дигиталната трансформация „Преместване в облака“ на Renault Group.

Renault Group и Google обявяват разширено партньорство, насочено към проектиране и доставяне на дигиталната архитектура за „софтуерно дефиниран автомобил“ (SDV) и ускоряване на дигитализацията на Групата. Двамата партньори ще разработят набор от вградени и извънбордови софтуерни компоненти, посветени на SDV и увеличаващи синергията и употребите, свързани със стратегията „Преместване в облака“ на Групата.

Това сътрудничество в облачните изчисления, започнало през 2018 г., се ускорява днес със създаването на Digital Twin, виртуален близнак на автомобила, който ще включва най-модерните възможности за изкуствен интелект (AI) за по-лесно и непрекъснато интегриране на нови услуги в автомобила и създаването на нови бордови (услуги в автомобила) и извънбордови приложения. Групата ще трансформира целия си оперативен модел в облака за повече гъвкавост, по-добра производителност и по-висока рентабилност.

 

Първородната Godzilla!