Никола Цолов завърши шампионския сезон в F4 с три победи


14 Nov 2022

Феноменален! Не знаем как иначе да опишем сезона на Никола Цолов в испанската Формула 4. Българският лъв завърши сезона с три безапелационни победи, допълнени с три най-бързи обиколки и три първи позиции на старта. Въпреки че си беше осигурил титлата още в предишния кръг, пилотът на Campos Racing не върна газта в нито един момент, за да завърши сезона с рекордните за шампионата 400 точки след 13 победи и 18 подиума от 21 състезания.

 

И трите състезания на испанската писта “Каталуня” бяха съпътствани от много инциденти и многократно излизане на колата за сигурност, така че Никола трябваше да се справя с накъсан състезателен ритъм и атаки при рестартите. В нито един момент обаче той не се пропука.

 

„Нямам думи, с които да опиша това, което постигнахме през сезона. Повече от щастлив съм, каза Цолов. Най-после успяхме да запишем перфектния уикенд, което беше важно, дори и в края на сезона. Благодаря на целия отбор, който работи неуморно с мен. Благодаря и на всички, които ни подкрепяха в първия ми сезон след картинга. Това е върхът на кариерата ми до момента.”

 

През следващия сезон Цолов ще дебютира във Формула 3, с което ще стане първият българин в толкова високо ниво на шампионатите с открити болиди. Campos Racing има отбор във Формула 3, но българинът преди време тества с много по-силната кола на ART, с която Виктор Мартинс стана шампион на Формула 3 през сезон 2022. Календарът на Формула 3 обикновено включва около десет състезания, всичките на писти от Формула 1 и непосредствено преди самата надпревара във Формула 1.

 

В интервю за БНР пилотът дава повече подробности за разликата между Формула 4 и Формула 3: „Стъпката между Формула 4 и Формула 3 е огромна. Около 15 секунди на обиколка, което е много. Това е най-голямата стъпка във формулите. По време на тестовете не ми беше лесно да се адаптирам бързо, но се получи много добре. Най-впечатляващото нещо е аеродинамиката. Всичко е много ново. Съединителят вече не е на педалите, а на волана. Трябваше да науча много нови неща, но мисля, че се справих много добре. Следващите официални тестове с Формула 3 ще са следващата година, месец преди старта на сезона във Формула 1, за това през зимата трябва да се подготвя много добре. През 2023 във Формула 3 ще караме в уикендите, когато се провеждат състезанията във Формула 1, на същите писти. Всичко вече става много професионално и много скъпо. Затова търсим спонсори. Все още не е ясно в кой отбор ще карам следващата година, нито какво ще карам. Сега на тестовете на пистата “Херес” не бях с отбора, за който се състезавам във Формула 4 – Campos, бях с френския ART. Има интерес от други отбори, най-вече когато се справяш добре“, казва Българският лъв.

 

 

Първородната Godzilla!