“Гражданска отговорност” скача с малко заради шофьори без застраховка


14 Nov 2022

Комисията за финансов надзор обмисля поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, съобщава “Сега”. Причината е увеличение на вноските на застрахователите към фондовете за незастраховани МПС и “Обезпечителен фонд”.

Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения на пострадали при катастрофи, когато виновният шофьор е избягал или е без застраховка. Обезпечителният фонд пък гарантира, че пострадалият ще получи обезщетение дори в случай, че застрахователят на виновният е фалирал.

Увеличенията не са големи – от 10,50 до 12,50 лв. (2 лв.) за първия фонд и от 2,50 до 3,50 лв. (1 лв.) за обезпечителния. Въпреки малката сума обаче е обезпокоително защо се налагат повече средства към фондове, отговарящи за нарушители без “Гражданска отговорност” и неизрядни застрахователи. При 3,8 млн. превозни средства в страната, това прави 11 млн. лв. повече в посочените фондове.

На този фон “Банкер” по-рано през годината съобщи, че Гаранционният фонд е увеличил възнагражденията на двамата изпълнителни директори от 10 000 на 12 000 лева, а на членовете на съвета – от 1500 на 2000 лева. 

 

Първородната Godzilla!