Пак предлагат 30-километрова велоалея, която да обикаля София

  • Галерия с няколко карти и кадъра от презентацията на Зеления ринг Галерия с няколко карти и кадъра от презентацията на Зеления ринг

16 Nov 2022

Помните ли кога за първи път чухте за тази иначе страхотна идея? Точно преди последните кметски избори в София. Става въпрос за превръщането на околовръстната ЖП линия на града (в момента изоставена и буренясала) в 30-километров Зелен ринг, който да обикаля столицата. Той ще включва велоалея, алея за пешеходни разходки, места за отдих.

 

Идеята е на фондация "Зелена линия София", която обединява независими млади архитекти. Те искат да свържат парковете на града с обща красива алея, която без прекъсване, с помощта на модерни надлези и подлези, да пресича големите булеварди "Цариградско шосе", "Симеоновско шосе" и "Драган Цанков". По подобен начин са преустроени стари ЖП трасета в Париж, Ню Йорк, Цюрих, Атланта, Вупертал, Тел Авив, вижте повече на сайта на инициативата.

 

За да се случи Зеленият ринг, обаче, Столична община трябва да се задейства. Последните новини са оптимистични – вече има влязъл в сила подробен план за голяма част от трасето, има и подкрепа от министъра на транспорта. Важно условие е Столична община да получи собствеността на държавните ЖП трасета от националната компания “Железопътна инфраструктура”. Според главния архитект на София Здравко Здравков преговорите вече са започнали. Първият етап от Зеления ринг ще свързва гара “Пионер” с “Арена София” (бившата “Арена Армеец”) и бул. “Шипченски проход”. Той би могъл да е готов още през 2023 г.

Останалите девет от десетте отсечки би следвало да се изградят за 5-7 години. В северната част на града зеленото трасе ще свърже за първи път пешеходно кварталите “Военна рампа”, "Надежда" и “Орландовци”, уточнява арх. Здравков, цитиран от “Дневник”. 

Остава да се надяваме този път хубавата идея да се реализира, а не да бъде забравена до следващите избори!

Лукс от Китай!