Нискоемисионните зони в София се отлагат с година


21 Nov 2022

Столичният общински съвет в крайна сметка е приел въвеждането на нискоемисионни зони в София. Това обаче ще стане с година по-късно от предвиденото – от 1 декември 2023 г., вместо от тази година, както беше предложено през лятото.

Припомняме, че през лятото общинският съвет не намери единодушие за въвеждане на зоните.

От 1 декември 2023 г. трябва да влезе в сила забраната за движение на най-замърсяващите автомобили – тези от първа екологична група (около 900 хил. коли в цялата страна), в т.нар. „Малък ринг“ на центъра на София: между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. Година по-късно същите ограничения се предвиждат и за колите от втора екологична група (334 хил. коли) на новите еко стикери.

Зона „Голям ринг“ – оградена от бул. „Сливница“, бул. „Данаил Николаев“, бул. „Ситняково“, бул. „П. Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“ – трябва да се въведе от 1 декември 2025 г. Тогава в тази зона ще се забрани влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. – и от втора.

 

Първородната Godzilla!