Още веднъж отлагат пускането на магистрала “Европа”


22 Nov 2022

Вече десет години се бави завършването на най-кратката магистрала в България – “Европа”, която трябва да свърже столицата с граничния пункт “Калотина” при границата със Сърбия. 50-километровата магистрала трябваше да е готова през 2012 г. И до днес това е единственият участък между Лондон и Истанбул, по който не се пътува по магистрала.

След поредна инспекция на строежа в понеделник (21 ноември 2022), стана ясно, че дългоочакваното откриване на втория участък (Драгоман - Калотина) още веднъж ще бъде отложено. Служебното правителство се надяваше да открие участъка от Драгоман до ГКПП “Калотина” (15 км) до края на септември 2022 г. После се говореше за “не по-рано от края на годината”. Сега вече се говори за май 2023 г. При това без ключовите последни 100 метра преди граничния пункт, където по сегашния проект е заложено да се образува тапа. Тези 100 метра вероятно ще бъдат проектирани заедно с ремонта и разширяването на граничния пункт. 

Добрата новина е, че основното по 15-километровия участък вече е почти готово. На места е положен износващият пласт асфалт, на други е на биндер, а на трети се довършват съоръжения по трасето. Все още няма маркировка, не е поставена и предпазната ограда, на места се монтират шумозащитни съоръжения. За довършването на участъка ще е необходима поне още около половин година, съобщава Mediapool.

Третият и последен участък от Сливница до София (17 км) пък изобщо не е започнат. За него има одобрен подробен устройствен план, но строителството ще започне най-рано след 3-4 месеца, когато завърши отчуждаването на терените. Това може да породи и проблеми с евро средствата.

"Забавянето при този участък е най-голямо и няма кой да върне седемте изгубени месеца заради липсата на ПУП. За съжаление до края на 2023 година няма да може да бъде времето, в което магистралата ще бъде завършена в цялост", казва министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

 

Първородната Godzilla!