Tesla избира Южна Корея за следващия си гигазавод?


24 Nov 2022

Tesla е все по-близо до нов завод в Азия и е твърде вероятно той да е в Южна Корея, съобщава Reuters. Илон Мъск е имал видео разговор с южнокорейския президент Юн Сук Юл, в който темата изглежда е била обсъдена.

По всяка вероятност Tesla още не е избрала място за следващия си гигазавод (терминът идва от капацитета – над 1 гигаватчаса годишно), но изглежда Южна Корея е сред финалните кандидати. 

Внушителните (и често неизпълняващи се) планове на Tesla предвиждат увеличение на производството от 2 млн. коли годишно сега до близо 20 млн. годишно в края на десетилетието. За да бъде това реалност, компанията смята, че ще бъдат достатъчни осем функциониращи на пълни обороти гигазавода.

В момента Tesla има доста по-малко, при това само този във Фримонт изглежда е близо до капацитета си, а нито един от гигазаводите не е напълно завършен. 

Основният завод е този във Фримонт, където се правят и четирите модела на компанията. Първият гигазавод е в Невада, там се правят доста компоненти, включително електромотори и батерии за Model 3. Макар да е най-старият “гига” завод на компанията, едва 30% от него са завършени. Гига 2 е в Ню Йорк, но не произвежда коли, а соларни панели. Гига 3 е в Шанхай, Китай, и в момента е най-големият завод на компанията – там се правят по около 70-80 хил. коли месечно, което означава, че не е невъзможно да се надхвърли психологическата граница от милион коли на година, ако няма проблеми и забавяния. Гига Берлин и Тексас тепърва набират скорост. Заводът в Германия би следвало в близките години да достигне капацитет от 500 хил. произведени Model Y годишно, а този в Тексас ще прави Cybertruck и Semi.

 

Първородната Godzilla!