София въвежда такса задръстване?


29 Nov 2022

Столичната община ще възложи правен анализ за възможностите за въвеждане на такса “Задръстване”. Местната власт е обявила обществена поръчка за целта. За участие в нея са поканени три адвокатски дружества - "Попов, Арнаудов и партньори", "Велчев и Ко" и "Манев и Славов", съобщава Mediapool.

Такса “Задръстване” е популярен метод за борба с трафика в много европейски и световни градове. В Лондон тя е 15 паунда (17 евро) на ден (от 7:00 до 18:00 ч. в работни дни), в Милано – 5 евро (от 7:30 до 19:30 в работни дни), а в Стокхолм се изчислява на периоди по 30 минути, в зависимост от натоварването по улиците, като всеки период се таксува по 2-3 евро – по-скъпо сутрин и вечер, по-евтино – около обяд.

Засега няма никакви подробности за таксата в София. Тепърва ще бъде избран екип от юристи, който да проучи възможностите за въвеждане на таксата, както и какви промени в законодателството са нужни, за да се случи. Вероятно ще се плаща при влизането с кола в определена зона, или пък при преминаването през определени булеварди и улици. Освен това ще се разглеждат възможностите да се въведе за всички коли или за определени превозни средства според замърсяването на въздуха. 

Не става ясно дали такса “Задръстване” ще служи като алтернатива на планираната от 1 декември 2023 г. нискоемисионна зона или ще работи успоредно с нея. 

 

Лукс от Китай!