Стартира производството на „руския Rolls-Royce Cullinan”, струващ над 1 млн. лв.

  • Галерия от 9 снимки с Aurus Komendant Галерия от 9 снимки с Aurus Komendant

29 Nov 2022

Надали от Rolls-Royce са доволни, че в Русия има марка, която местните често наричат „руския Rolls-Royce”. Визуалните прилики между моделите на британската компания и руския автомобилен производители Aurus Motors обаче са в типичен за китайците копи пейст. Портфолиото на Aurus вече е увеличено с още един модел, който от тази седмица е в серийно производство. И да, прилича на нещо, което от години Rolls-Royce прави.

Моделът бе показан по-рано през годиниата, но след успешно преминаване на тестове е пуснат за масово производство. Това е луксозен SUV, носещ името Komendant. Той се сглобява в завода на марката в специалната иконимическа зона „Алабуга“, намираща се в Република Татарстан.

Руската автомобилна компания Aurus Motors е основана през 2018 г., като името й идва от латинската дума aurum, което в превод значи злато, комбинирано с окончанието rus – от Русия. Марката има няколко модела, като на базата на Senat е проектирана лимузината на президента на Руската федерация Владимир Путин, която замени използвания от него преди това Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard.

Aurus Komendant трябва да увеличи обема на производство на младата компания, като по думите на изпълнителният директор Николай Ходосевич той „същевременно гарантира най-високите показатели за качество, отговарящи на международните стандарти“. Според топ мениджърът марката вече има достатъчно поръчки за новия SUV.

Задвижването на Aurus Komendant е поверено на 4,4-литров V8 би-турбо двигател, комбиниран с хибридна система. Сумарно максималната мощност е 598 к.с., а максималният въртящ момент е 880 Нм. Те се предават към четирите колела през 9-степенна автоматична скоростна кутия.

Komendant е с автоматично въздушно окачване, което променя твърдостта си в зависимост от пътната обстановка или избрания режим на шофиране. Клиренсът варира между 200 и 260 мм.

Конструкцията на Aurus Komendant е направена от стомана, като моделът може да бъде брониран по изискване на клиента.

Цената на пуснатия в серийно производство Komendant в Русия започва от 33,7 милиона рубли, което прави 1,03 милиона лева. Да, това нещо струва много повече от истински Rolls-Royce Cullinan, чиято базова цена е 664 хил. лв.

Лукс от Китай!