Вижте как работи детският “велобус” в Барселона


01 Dec 2022

От близо година и половина Барселона може да се похвали с инициативата “велобус” (bicibus), съобщава “Дневник” . Проектът позволява на стотици деца да стигат безопасно до училище с колела. Идеята е на родители, но получава подкрепа от общината. Така са изготвени общо 15 маршрута, които в топлите месеци от годината позволяват на децата да стигат до училище безопасно и забавно с колело.

 

Децата са придружени от няколко доброволци родители, които се грижат за безопасността на младите велосипедисти. Маршрутът се обезопасява и от полицейска кола, която гарантира безопасността на кортежа от няколко десетки малчугани с колела.

 

Когато велобусът заработва за първи път през март 2021 г., той включва само един маршрут в квартал “Сариа” на втория по големина град в Испания. Постепенно маршрутите се увеличават до 15, като покриват десетки училища по пътя си. В инициативата вече се включват 80 родители доброволци и над 700 деца. Идеята вдъхновява подобни схеми и в други градове, например Глазгоу (Шотландия) и Портланд (Щатите).

Смятате ли, че подобен безопасен начин за придвижване до училище може да се осъществи и у нас и бихте ли се включили?

 

 

Първородната Godzilla!