BMW започна производството на XM


05 Dec 2022

BMW започна производството на първия самостоятелен “М” автомобил от 70-те години насам. Супер кросоувърът XM ще се прави в завода на BMW в Щатите. XM ще слиза от конвейера в Спартанбърг (Южна Каролина) заедно с X5, X6 и X7.

Първото плъгин-хибридно BMW M ще стигне до клиентите през пролетта. Внушителният модел с нееднозначно приета външност се задвижва от комбинация между 4,4-литровия V8 и електромотор за общо 653 к.с. и 800 Нм. Топ вариантът XM Label Red ще идва със 748 к.с. и 1000 Нм. 2750-килограмовият гигант е ограничен на 250 км/ч (270 км/ч с M Driver’s Package).

По повод името на новия модел, BMW постигна “джентълменско споразумение” със Citroen. Французите казват следното по въпроса: “Използването на името XM [от страна на BMW] е в резултат на конструктивен диалог между Citroen и BMW, така че не е случайно и е внимателно обсъдено. На практика, то е част от “джентълменско споразумение”, което от една страна позволява Citroen да представи нов модел, включващ буквата Х и цифра, например C5 X (сетете се за BMW X5), а от друга страна позволява на BMW да свърже името Х със своя опит в моторните спортове, като добави популярното означение М. Citroen си запазва правото да използва буквата Х в имена на модели, например CX, AX, ZX, Xantia, Xsara… и XM.“

 

Първородната Godzilla!