В София се появи рядко Fornasari RR99, мощно 610 к.с.

  • Галерия от 4 снимки с Fornasari RR99 Галерия от 4 снимки с Fornasari RR99

09 Dec 2022

Има едва няколко автомобила в България от съществувалата за кратко италианска бутикова марка Fornasari. Един от тях наскоро бе заснет в София с габровска регистрация, като моделът е RR99.

Малката автомобилна компания е създадена от Джузепе Форнасари през 1999 г. Идеята на основателя е да се правят във Виченца, Италия поръчкови спортни и SUV модели, задвижвани от V8 двигатели на Chevrolet с висока производителност и немалка цена. Всичко обаче приключва през 2015 г., когато фабриката затваря врати.

За своите 16 години на пазара Fornasari създава няколко модела, като дизайнът им е доста противоречив, поне отвън. Топ моделът е Fornasari RR99, какъвто е и този от снимките тук. Неговата световна премиера е била на автомобилното изложение в Женева, но така и не успява да спаси марката от фалит.

Италианският SUV е с 6,0-литров V8 двигател на Chevrolet, задвижващ четирите колела с 610 к.с. Максималният въртящ момент е близо 750 Нм. Предаването е перманентно към двете оси в съотношение 40:60 (отпред/отзад). Скоростната кутия може да бъде 6-степенна механична или автоматична. От 0-100 км/ч заводското ускорение е 3,8 секунди, което ако е истина, е наистина впечатляващо. Такава е и официалната максимална скорост – 280 км/ч.

Fornasari RR99 е изграден върху стоманено тръбно шаси, а част от каросерията е направена от въглеродни влакна. Теглото на модела е 1850 кг, а за спирането е отговорна система на Brembo.

Дизайнът? Определено не е за всеки вкус. Интериорът е сполучлив, като таблото, типично в италиански стил, се отличава с много уреди. Но отвън ситуацията е абсолютен миш-маш. Може да припознаете сходство с доста модели от онези години като Porsche Cayenne и прилики с дизайна на Aston Martin, Lamborghini, Jaguar и Mazda.

Когато излиза през 2011 г. цената на Fornasari RR99 е била 165 000 евро. За тези пари тогава човек е можел да си купи чисто ново Maserati GranTurismo MC Stradale.

Първородната Godzilla!