Обявиха глобите за стари коли в центъра на София

  • През зимата подобни класики вече ще могат да се снимат на жълтите павета само по време на ретро парад През зимата подобни класики вече ще могат да се снимат на жълтите павета само по време на ретро парад

19 Dec 2022

Глобите за влизане със стара кола в новата нискоемисионна зона в центъра на София ще бъдат между 50 и 500 лв. за физически лица и между 200 и 1000 лв. за фирмите. Това съобщи общинският съветник Замфир Зарков, без да става ясно как ще се определя дали да бъде наложена най-ниската или десетократно по-висока санкция.

В периода от 1 декември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. всички коли с еко категория 1 ще бъдат ограничени от влизане в центъра на града. В страната има около 900 хил. коли с най-ниската първа еко категория, като в столицата те са около 120 хил. Еко категорията се дава не по реално измерените вредни емисии, а по годината на производство. Засегнати ще бъдат всички с бензинови коли, произведени преди 1996 г., както и с дизелови – преди 2002 г.

Обхватът на зоната постепенно ще се разширява, но през първата година тя ще обхваща т.нар. Малък ринг в карето между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница". На всички кръстовища за влизане в Малкия ринг вече са инсталирани видеокамери, които разчитат екологичния стикер на колата. 

 

Лукс от Китай!