Официално: Никола Цолов влиза във Формула 3 с ART Grand Prix


19 Dec 2022

Никола Цолов официално преминава във Формула 3 от началото на новия сезон. Макар и очаквана, това е много съществена стъпка нагоре за младия български пилот, който извоюва по абсолютно безапелационен начин титлата в испанската Формула 4. 

 

Важно е, че “българският лъв” ще кара в отбора на ART Grand Prix, който излъчи шампиона при пилотите тази година – Виктор Мартинс.

 

 

 

„Стъпката между Формула 4 и Формула 3 е огромна, казва Цолов в интервю за БНР отпреди няколко месеца, точно след първия си тест с Формула 3. Около 15 секунди на обиколка, което е много. Това е най-голямата стъпка във формулите. По време на тестовете не ми беше лесно да се адаптирам бързо, но се получи много добре. Най-впечатляващото нещо е аеродинамиката. Всичко е много ново. Съединителят вече не е на педалите, а на волана. Трябваше да науча много нови неща, но мисля, че се справих много добре. През 2023 във Формула 3 ще караме в уикендите, когато се провеждат състезанията във Формула 1, на същите писти. Всичко вече става много професионално и много скъпо. Затова търсим спонсори.”

 

Календарът на Формула 3 през сезон 2023 включва десет кръга – започва на 4-5 март в Бахрейн и продължава с Мелбърн, “Имола”, Монако, Каталуня, “Red Bull Ринг”, “Силвърстоун”, “Хунгароринг” и “Спа”, за да завърши на “Монца” на 2-3 септември. Всеки кръг се състои от две състезания – спринтово и основно, като основното е в неделята, няколко часа преди състезанието от Формула 1.

 

Лукс от Китай!